هدف از این تحقیق پایان نامه بررسی عوامل موثر بر خودپنداره تحصیلی و تشریح نظریه های خودپنداره می باشد.

 

 

خود پنداره در طول تاریخ بشر از دیدگاه فلاسفه، دانشمندان و نیز افراد عادی، موردتوجه قرارگرفته است (حسن‌زاده و همکاران ، 1384). خودپنداره، برای متخصصان بهداشت روانی از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا پندار فرد از شخصیت خود تا اندازه زیادی تصور او را راجع به محیطش تعیین می‌کند، و این عامل نوع رفتارهای او را طرح‌ریزی می‌نماید. اگر تصور از خود، مثبت و نسبتاً متعادل باشد، شخص دارای سلامت روانی است و اگر پنداره فرد منفی و نامتعادل باشد، او ازلحاظ روانی ناسالم شناخته می‌شود (بیابانگرد، 1390).

 

 


مهم‌ترین مشخصه خود پنداره تحصیلی حالتی است که خودپنداره فرد را درنتیجه‌ی  کنش‌های متقابل و تجارب با دیگران مشخص می‌کند و این واقعیت را تأیید می‌کند که خودپنداره تحصیلی یادگرفتنی و قابل اکتساب در طی زمان است و معلمان نقش مهمی در شکل‌گیری خود پنداره و خود پنداره تحصیلی بچه‌ها دارند (منداگلیو و پرت، 2003؛ به نقل از میکائیلی، افروز و قلیزاده، 1391).

 

 

 

از دیدگاه رئیس سعدی (1386) چهار عامل زیر می‌تواند در شکل‌گیری خودپنداره‌ی  تحصیلی تأثیر گذار باشد:
-    خانواده: خانواده یک واحد اجتماعی است که بیشترین تأثیر را بر رشد فرزند دارد. والدین از طریق ارائه‌ی  الگو، معیارها و پاداش‌ها در رشد شناختی و مفهوم "خود" و کسب هویت دارند (بیابانگرد، 1389).
-    مدرسه: محیط مدرسه اولین محیط اجتماعی است که کودک با ورود به آن، تکالیف آموزشی مرتبط با آن را بر عهده خواهد داشت. نحوه‌ی  عملکرد دانش‌آموز در مدرسه در مورد هریک از دروس و در مقایسه‌ی  با سایر دانش‌آموزان بالاترین تأثیر را در شکل‌گیری خودپنداره‌ی  تحصیلی خواهد داشت.
-    بازخورد دیگران: خودپنداره، مفهومی است که در اثر ارتباط فرد با دیگران و بازخوردهای دریافتی از آن‌ها شکل می‌گیرد. در واقع هر فرد خود را در آینه‌ی  دیگران می‌بیند و می‌شناسد. 
-    ارزش‌های فرهنگی: وقتی مردم انتظارات فرهنگی را همسو با توانایی‌ها و رفتارهایشان می‌بینند، درباره‌ی  خودشان احساس خوبی می‌کنند وعزت نفس آن‌ها زیاد می‌شود (واتین ولیود، 1997؛ به نقل از فنونی، 1380).

 

 

 

 


فهرست مطالب
تعریف نظری خودپنداره تحصیلی
تعریف عملیاتی خودپنداره تحصیلی
بخش اول: خودپنداره‌ی  تحصیلی    4
خود، خودپنداره، خود آرمانی    4
اهمیت مفهوم خود و خودپنداره    5
جوانب مختلف خود پنداره    6
خودپنداره‌ی  تحصیلی    7
عوامل مؤثر بر خودپنداره‌ی  تحصیلی    9
دیدگاه‌های نظری در مورد خودپنداره    10
پیشینه پژوهشی درباره خود پنداره‌ی تحصیلی    15

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی